lørdag den 30. august 2014

Lækker hyttetur i Qoornoq

Selvom det efterhånden er nogle weekender siden, så fortjener det stadig en fortælling her på bloggen -og den kommer her! August har været en travl måned spækket med oplevelser og derfor har jeg ikke fået skrevet om min hyttetur i Qoornoq før nu. Bedre sent end aldrig - gode oplevelser fortjener en beretning!

I weekenden d.15-17 august var jeg på hyttetur med Christina og Allan, Hanne, Claus og Rosa samt Morten og hvor var det en GENIAL weekend.

Idéen om en hyttetur var min egen og heldigvis var den ikke svær at sælge til de andre. Hytten lejede vi gennem en af mine Selvstyrekollegaer, som havde lavet et opslag om udlejning af hendes hytte på vores intranet.

Hytten lå/ligger i den lille nedlagte bygd Qoornoq, der ligger cirka 60 km fra Nuuk. Qoornoqs huse bliver i dag brugt som feriehytter og er et virkelig attraktivt sted at have hytte. Foruden husene/hytterne har Qoornoq en gammel kirke samt en forfalden gammel tom fiskefabrik. Fiskefabrikken er et meget sjovt syn, da der er en gammel "jernbane" fra fabrikken og op til hytterne. Skinnerne blev i sin tid brugt til transport af fisk. Tænk engang, at der faktisk er togskinner i Grønland, som jo ellers er landet uden tog og sporvogn :-) (Bonusinfo til mor: Hvis du læser dette opslag og synes, at stedet lyder bekendt....så er den god nok. Det var der, vi var under vores isfjord tur)

Mit vennepar Hanne og Claus har  købt båd denne sommer, hvilket var alles held, nu man gerne vil på hyttetur inde i fjorden :-) Kaptajn Claus lagde fra kaj fredag eftermiddag efter arbejde, hvorefter vi var i Qoornoq til aftensmadstid.

Hytten, vi havde lejet, var virkelig Låk'sus. Troede slet ikke den slags standarter fandtes her. Der var strøm i hytten, oliefyr, indlagt afløb, adgang til vand (en fælleshane i bygden), gaskomfur og ovn. Derudover var der fuld mobildækning, hvilket jeg altså aldrig tidligere har prøvet på mine weekendturer rundt omkring i Nuuks fjordsystem. Vores hyttetur mindede derfor mest af alt om en sommerhustur i Danmark, dog med den undtagelse, at vi havde toiletspand, der måtte tømmes af og til :-)

Weekenden i Qoornoq var det skønneste. Vi havde et perfekt vejr, der indbød til frokost på terrassen i t-shirt.  Foruden vejret var det samtidig en heldig weekend, vi havde valgt at besøge Qoornoq. Weekenden vi havde ramt, var nemlig weekenden, hvor en årlig begivenhed blev fejret. En gang om året mindes man de gamle Qoornoq beboere (folkene der levede her inden bygden blev nedlagt) og det er en fest.

Lørdag var der fælles morgensang og hejsning af flag (vi var her uvidende om, hvilken weekend vi havde ramt og tænkte derfor mest af alt "What the fuck", da alle pludselig stod og sang nede ved bygdens flagstang :-) ), senere lavede de mange grønlændere fælles spisning med bål i det fri samt sang.... og gæstfri som grønlænderne er, blev vi selvfølgelig inviteret til at være med. Så de 6 danskere (og baby) fik muligheden for at smage sæl, hval, rensdyr og alle de grønlandske specialiteter. Indrømmer jeg kun tog et stykke Grønlands kage, som er kagen, der er en mellemting mellem brød og kage. Men hey vi havde altså også lige spist frokost, så der var simpelthen ikke plads til sæl og mattak (tørret hvalhud og spæk) ;-) Jeg beundrer evig og altid den gæstfrihed, som der findes her i Grønland - det var en stærk oplevelse at være en del af dette lille arrangement. Faktisk blev vi også inviteret til dansemik om aftenen, hvilket vi dog aldrig fik taget del i. I stedet tog vi aftenshygge med spil, vin og slik i vores hytte.

Søndag,var der i weekendens anledning gudstjeneste i den gamle kirke. Morten og Hanne deltog. Ha ha vi fik os et fantastisk syn alle sammen, da kirkeklokkerne ringede og to grønlandske mænd kom slæbende med et stort orgel op til kirken. Samme scene som denne finder sted i den gamle Morten Korch film Qivittoq - Fjeldgængeren. Det så altså godt ud - man kæmper for sagen, når man slæber et orgel i fjeldterræn :-)

Søndag sejlede vi hjem over middag. Desværre fik vi bådproblemer på vej hjem, da den pludselig gik kaput. Det betød, at vi efter at være kommet halvvejs hjem kun kunne sejle i sneglefart. Turen hjem blev derfor noget/meget længere end beregnet, men man kan jo klare det meste, når bare selskabet er godt. U2 blev sat i cd-afspilleren og så gik vi i gang med at quizze.

Tak til folkene for en skøn weekend.

Her lidt billeder fra turen:

Hanne og Claus' fine båd

Morten, Allan og Christina klar til ombordstigning

Dejlige lille Rosa klar til afgang

.... og så lagde kaptajn Claus fra land

Farvel til Nuuk og i den forbindelse synet af den smukke Myggedal

Ved ankomst til Qoornoq måtte vi sejles ind på land i gummibåden - den havde Allan Matros styr på

Luksus hytten vi boede i

Kirken i Qoornoq

Når der er mennesker i hytten, skal flaget hejses og det blev det - muligvis med lidt vanskeligheder undervejs :-D

Qoornoq


På gåtur - det er sagen

Fællesspisning i det fri

....og sang og dans

Holy moly togskinner i Grønland

...Kræver et billede

Rensdyrsæsonen startede 1. august, så nu ser tørresnorene sådan ud

Grønlands natur er og bliver det smukkeste


At nyde det lækre vejr


Frokosttid

Og så går turen hjem af....Matrossen er kommet på hårdt arbejde :-)


 

En træt Rosa efter en weekend i det blå

Og så tog vi da lige et kort fiskestop - under 1. minut og 3 store torsk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar